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Port Townsend, WA  98368 

360-379-5095    Fax 360-344-4619 

 
 

Director’s Interpretation  
Daylight Plane 

 

Subject:  Inconsistencies in graphics and narrative for Daylight Plane 

 
Applicable codes:  Chapter 17.16.030 Bulk & Dimensional Requirements 
 
Date:     February 8, 2024 
 
Discussion of the issue: 
Due to inconsistent code language, Staff and applicants have requested clarification on the 
city’s daylight plane regulations.    
 

1. How is daylight plane measured (e.g., from finished grade, natural grade)?  
2. How to resolve the inconsistencies between narrative and graphics in 17.16.030D?  
3. What is the height limit in PTMC 17.16.030D4? 

4. What height is used in application of PTMC 17.16.030D6 and how is it measured? 

5. Does daylight plane apply to rear property lines?  

 
Questions and interpretation follow: 

 

1. How is daylight plane measured (e.g., from finished grade, natural grade)?  

 

Interpretation:  When measuring daylight plane, measure height from the average of 

the natural (pre-existing) grade at the midpoint of the building and the grade of the 

closest point of the abutting site.  
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00 Illustration from Palo Alto that demonstrates the interpretation, and states “When measuring daylight 
plane, height is measured from the average at the grade at the midpoint of the building and the grade of the closet 
point on the abutting site.” 

Rationale: 

The purpose of daylight plane, per the definition in 17.08.020, is “to provide for light and 

air, and to limit the impacts of bulk and mass on adjacent properties. “Daylight plane” 

means a height limitation that, when combined with the maximum height limit, defines 

the building envelope within which all new structures or additions must be contained.”  

(emphasis added) 

Per 17.16.030D7 – daylight plane does not apply to side yards of a property contiguous 

with a right-of-way regardless of if the right-of-way is opened or unopened.   

Relevant code citations:  

Definition 17.08.020 

“Daylight plane” is intended to provide for light and air, and to limit the impacts of bulk 

and mass on adjacent properties. “Daylight plane” means a height limitation that, when 

combined with the maximum height limit, defines the building envelope within which all 

new structures or additions must be contained. The daylight plane is an inclined plane, 

beginning at a stated height above average grade and extending into the site at a stated 

upward angle to the horizontal up to the maximum height limit. The daylight plane may 

further limit the height or horizontal extent of the building at any specific point where 

the daylight plane is more restrictive than the height limit applicable at such point on the 

site. (emphasis added) 
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“Building height” means the vertical distance from the average natural (preexisting) 
grade to the highest point of the coping of a flat roof or the deck line of a mansard roof 
or the average height of the highest gable of a pitched or hipped roof. (emphasis added) 
 

 
1 Port Townsend Municipal Code figure displayed in definition of  "Building Height" demonstrates the average height of the roof 

gable, which establishes the upper range of the height allowance. 

 

17.16.030 D4. Where the finished first floor of an existing dwelling is more than three 

feet above existing grade and is being extended by an addition, the initial height of the 

daylight plane shall be 12 feet for a single-story residence and 21.5 feet for two or more 

story residences; (emphasis added) 

2. How to resolve the inconsistencies between narrative and graphics in 17.16.030D? 

 

In reviewing the inconsistencies, the Director followed the Rules of construction 

provided in PTMC 17.90.030  

In administering this title, where, in administering any permit application, different 

sections of this code specify different, varying, or inconsistent standards, the most 

restrictive provision shall govern, unless the director determines that standards, 

limitations, or requirements have been revised or adopted to implement a specific policy 

directive of the comprehensive plan. Where there is a conflict between a general 

requirement and a specific requirement, the specific requirement shall be applicable. 

(Ord. 2571 § 2, 1997). 
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Is Section 17.16.030D height supposed to be 15 feet or 10-feet for single story and 19.6 

for two or more       stories? 

 

 

 

1 Port Townsend Municipal Code Figure. Red lines show effect of interpretation. 

 

Interpretation:  Narrative prevails over the graphic.   

 

Rationale: Per Ordinance 3241 (2019), Council explicitly revised the narrative text of this 

subsection.  Revisions to the graphics appear to be an oversight. This ordinance allowed 

measurement of the daylight plane height from the property line instead of the setback 

line and adjusted the single-story maximum height accordingly to 15-feet ensuring that 

a two-story home could fit; thus rendering the two-story limitation unnecessary. 

References to the two-story height limit remained though, which complicates the intent 

of Ordinance 3241. The code is not supposed to have height limitations differentiating 

one or two-stories.  

17.16.030D5 – Is the height 21.5 feet for two stories or 19.6 for side sloping lots? 

 

 

2 Port Townsend Municipal Code Figure. Red lines show effect of interpretation. 
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Interpretation:  The downhill side is 17-feet, and the uphill side is 15-feet measured 

from the side property lines at the front setback. 

Rationale: The graphic contains internal inconsistencies (e.g., notes indicate 10-feet for 

single-family but elevations on graphic indicate 14’ and 12’). As previously stated 

Ordinance 3241 eliminated the need to distinguish between one or two-story buildings 

because the measuring point changed from setback line to property line. It’s clear from 

the original graphic that the intent is to increase the downhill side 2-feet from the uphill 

side. Using the maximum 15-feet established in subsection D as a baseline, the downhill 

side should have a maximum height of 17-feet.  

 

3.  What is the height limit in PTMC 17.16.030D4? 

 

Interpretation:  When the finished first floor of an existing dwelling is more than three 

feet above existing grade and is being extended by an addition, the initial height of the 

daylight plane shall be 17-feet. 

Rationale: This maintains consistency with the interpretation of 17.16.030D5. 

 

4. What height is used in application of PTMC 17.16.030D6 and how is it measured (for 

front to rear slopes)? 

 

3 Figure as shown in PTMC for front to rear sloping lots 

 

Interpretation:  Measure the daylight plane at the point where the side property line 

and the front setback intersect. The daylight plane is projected perpendicular to the side 

property line. The measurement needs to be taken on the other side property line in the 

same manner. The height limit for daylight plane at a 45-degrees angle into the lot is 15-

feet. Measure each 30-feet thereafter to establish the plane from which the height 
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measurement should be taken again. The height limit of each 30-foot section is 15-feet. 

This interpretation applies to both front-to-rear and rear-to-front sloping lots. 

Rationale:  Each of the provisions in PTMC 17.16.030D is the minimum standard and 
must be used in combination to determine the appropriate height of the daylight plane 
for different situations described in subsections 1-6. Subsections 5 and 6 address homes 
on a slope exceeding 15%.  However, Subsection 6 lacks full direction for height limits. 
The interpretation leverages each section. 
 

5. Does daylight plane apply to the rear property line?  
 

Interpretation: The Daylight plane also extends from the rear property line at an angle of 45 
degrees and limits the height of a structure in accordance with the heights in this interpretation.  
 
Rationale: Chapter 17.08 Definitions, quoted below with emphasis added, intends to limit the 
impacts of bulk and mass on adjacent properties. An accessory dwelling unit structure situated 
in the rear yard with a reduced 5-foot impact may impose impacts without daylight plane height 
restrictions.  
 
“Daylight plane” is intended to provide for light and air, and to limit the impacts of bulk and 
mass on adjacent properties. “Daylight plane” means a height limitation that, when combined 
with the maximum height limit, defines the building envelope within which all new structures or 
additions must be contained. The daylight plane is an inclined plane, beginning at a stated 
height above average grade and extending into the site at a stated upward angle to the 
horizontal up to the maximum height limit. The daylight plane may further limit the height or 
horizontal extent of the building at any specific point where the daylight plane is more 
restrictive than the height limit applicable at such point on the site. 

 
 
_____________________ March 14, 2024 
Emma Bolin, AICP Date 
Director of Planning & Community Development 
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